Drobečková navigace

Úvod > Škola > Aktuality > Reflexní prvky - nová povinnost každého chodce

Reflexní prvky - nová povinnost každého chodce



Datum konání:
9.3.2016

Zákonem č. 48/2016 Sb. byl s účinností od 20. února 2016 novelizován § 53 odst. 9 zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu: „Pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z reflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích.“ Reflexní prvky ani jejich počet či rozměry nejsou zákonem ani prováděcím předpisem blíže upraveny. Mohou to být jakékoliv prvky s reflexní úpravou (reflexní přívěsky, vesty, reflexní šle, reflexní páska, reflexní nášivky…), které jsou viditelné pro ostatní účastníky silničního provozu. Nejvhodnějším řešením z tohoto pohledu je buď reflexní vesta, nebo reflexní páska (optimálně alespoň 3 cm široká), která je viditelná ze všech stran. Reflexní pásku je vhodné umístit nejlépe do výše pasu (na konec rukávu; pohyb ruky zvyšuje viditelnost) a na nohu kolem kolena, a to zejména na straně, která je blíže silnici. 
Ve středu 9. března přinesli takové pásky žákům naší školy pan starosta Jan Vrána a pan místostarosta Kamil Štětař. Děkujeme jim, že dbají o bezpečnost našich dětí.

m_DSC07430.JPG


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů